Blog

Timp de citit: 4 minute (891 cuvinte)

Trei ponturi esentiale de care sa te folosesti cand brandul tau personal a fost afectat

Trei ponturi esentiale de care sa te folosesti cand brandul tau personal a fost afectat

Despre importanta brandului personal am tot scris si am tot vorbit. Nu spun ca am scris destul sau ca am epuizat subiectul. Dimpotriva! Mereu ramane ceva de adaugat si mereu apar lucruri noi. Simt insa nevoia sa vorbesc despre situatii concrete, mai ales pentru ca multi dintre cursantii mei imi pun intrebari pertinente, la care consider ca e bine sa aiba un raspuns cat mai multa lume.

Cei care ma urmaresc stiu deja cat de mult conteaza brandul personal cand vine vorba de identificarea de noi oportunitati de cariera, de promovare la locul de munca sau de "recrutarea" de noi clienti sau colaboratori. Modalitatile prin care se poate construi un brand personal capabil sa aduca numai si numai beneficii si rezultate spectaculoase sunt si ele numeroase si am tot vorbit in articolele mele si despre ele.

Dar ce se intampla cand brandul personal ti-a fost afectat? Ce poti face cand imaginea iti este alterata si risti ca intreaga ta viata profesionala sa fie zdruncinata ca de un cutremur? Mai poti repara ceva? Cum? Te va mai angaja cineva? Va mai vrea sa lucreze cineva cu tine? Daca da, in ce conditii?

Din fericire, raspunsul la aceste intrebari este unul afirmativ. Un brand personal, ca si un brand de companie de altfel, poate fi redresat. Imi vine in minte un caz recent de brand personal afectat.

3 ponturi de care sa te folosesti cand brandul tau personal a fost afectat

Asadar, exista viata profesionala si dupa un brand distrus sau putin manjit, cu conditia sa stii ce ai de facut in directia redresarii. In acest scop, am sa iti las aici trei ponturi esentiale de care sa te folosesti la nevoie, desi eu sper sa nu ajungi niciodata in situatia in care sa iti fie de folos.

1. Diagnosticarea corecta

Primul pas pe care il ai de facut dupa ce brandul ti-a fost afectat este sa incerci sa ii pui un diagnostic. Afla ce a condus la distrugerea brandului tau, ce impact a avut toata povestea care a generat nedorita situatie si care sunt cele mai dure pareri. Este important sa stii daca nu ai acordat destula atentie detaliilor, daca nu ai afisat destula seriozitate, daca nu ai fost original cum ai promis, daca ai facut alegeri proaste sau ai furnizat informatii neverificate. Cu cat stii mai bine unde te situezi si cum esti perceput sau ce critici ti se aduc si cum sunt ele argumentate, cu atat iti va fi mai usor sa "vindeci" brandul tau personal.

2. Fa curatenie generala pe conturile tale

Dupa diagnosticare, ia-ti un timp sa iti verifici toate conturile online pe care te-ai promovat. Priveste-ti aceste conturi cu ochiul critic al potentialilor angajatori sau clienti noi si cauta sa descoperi ce anume din tot ce ai postat te poate pune intr-o lumina dezavantajoasa. 

Ai postat comentarii dure despre fostii manageri sau i-ai denigrat? Ai vorbit urat despre clienti? Ti-ai spalat rufele murdare in public si ti-ai reglat conturile la vedere? 

Sterge tot! Actualizeaza-ti profilul de LinkedIn si curata-l de toate elementele inutile. Elimina orice fotografii, postari, materiale care iti trag imaginea in jos. Intra pe grupuri relevante pentru jobul sau activitatea ta profesionala si fa-te remarcat ca un membru activ, capabil sa ofere sugestii si sfaturi utile.

In cazul unei gafe care te face sursa amuzamentului si a criticii in online, nu te sfii sa iti faci mea culpa. Stii prea bine ca greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Admite cinstit ca ai gresit, ofera o explicatie plauzibila si incearca sa reintri in gratiile oamenilor treptat, cucerindu-i mai ales din punct de vedere emotional.

3. Creeaza-ti referinte bune

Referintele din partea unor fosti angajati sunt deosebit de importante. Oamenii, adica angajatorii, se uita la ele si le iau in considerare. Se poate intampla sa fi plecat de la un loc de munca fara sa iti lasi loc de buna-ziua. Poate te-ai certat cu managerii, poate ai fost dat afara pe motiv de incompetenta etc. 

In acest caz, este foarte posibil sa ai mai mult de lucru pentru redresarea imaginii, dar in continuare aceasta ramane posibila. Va trebui sa te introduci in contexte care pot demonta argumentele care au vorbit si sustinut incompetenta ta. Poti face voluntariat si le poti cere celor care te-au cunoscut din postura aceasta sa spuna ceva pozitiv despre tine in online sau sa iti faca recomandari. Poti incepe cursuri de recalificare intr-un domeniu si apoi sa punctezi faptul ca abia acum ti-ai gasit vocatia etc. Fa tot ce poti pentru a te arata asa cum esti si, in scurt timp, brandul tau va fi salvat.

Dar mai ales, fa cumva sa iti mentii un brand personal curat. Ca in absolut toate domeniile, este mult mai simplu sa previi decat sa combati.

Succes!

Pentru cei pregatiti sa-si duca afacerea la nivelul urmator, avem o veste buna!

Am pregatit servicii speciale, concepute pentru a accelera cresterea si a transforma modul in care operezi.
Acum este momentul sa-ti optimizezi afacerea si sa deblochezi noi oportunitati.
Vrei sa vezi despre ce este vorba? CLICK AICI
4

Date de contact

Ne gasesti si aici

Cum platesc

Offline sau Online folosind un card bancar. Serviciile de plata online sunt efectuate prin MobilPay.

Image
Solutionarea Online a Litigiilor
Solutionarea alternativa a litigiilor