NU facem vanzari directe în relatiile publice

NU facem vanzari directe in relatiile publice

Exista o mare confuzie cand vorbim de cine face vanzarea in procesul de promovare a unui brand, serviciu sau produs. Poate ca nu a fost facuta suficienta educatie in acest sens si diferenta intre marketing, PR si vanzari nu este evidenta.

Cu siguranta nu se fac vanzari directe in relatiile publice; specialistii in PR nu sunt oameni de vanzari. Problema pe care relatiile publice o rezolva este lipsa de constientizare si incredere, nu lipsa conversiei sau a veniturilor. Daca conversia reprezinta problema, remediati-o cu o pregatire mai buna a vanzarilor. Ajutam la constientizarea unui produs sau a unui serviciu care duce in cele din urma la o vanzare? Da. Ajutam sa construim increderea intr-un brand pentru a ingriji sau a usura procesul de vanzare? Da.

Impactul PR

Aceasta duce la urmatoarea intrebare: "Care este impactul relatiilor publice daca nu vindem lucruri?".

Folosim instrumente de marketing digital in relatiile publice pentru a evalua impactul cantitativ al activitatii PR. Ne uitam la afisari, vizitatori lunari unici, trafic pe site-uri, angajamente in mass-media sociala, prezentari de pe site-uri, cuvinte cheie de cautare organica - toate formele de date cantitative disponibile. Nu este nimic in neregula cu datele cantitative, mai ales daca doriti sa raspundeti la intrebarea "Ce s-a intamplat?".

Dar, nici o cantitate de date cantitative nu va raspunde la intrebarea calitativa "De ce?".

  • De ce a facut consumatorul o alegere specifica?
  • De ce a cumparat consumatorul doua produse si nu unul?
  • De ce ne-a sunat clientul? Sau de ce nu ne suna?
  • De ce prietenul nostru ne-a recomandat o companie?
  • De ce am deschis si citim un e-mail de la un expeditor pe care nu l-am recunoscut?

In cele din urma este foarte important sa intelegem comportamentul consumatorului nostru.

O campanie ampla de promovare include actiuni diverse, atat de marketing offline si online, PR si vanzari directe si masurarea rezultatelor este atat in clienti potentiali, cat si fidelizati.