Blog

Timp de citit: 3 minute (550 cuvinte)

Cinci diferente relevante intre consultanta si mentorat

Cinci diferente relevante intre consultanta si mentorat

Ca om de marketing, care ofera, intre altele, atat consultanta, cat si mentorat, am observat ca exista multa confuzie in privinta celor doua servicii, care, pentru foarte multa lume, par asemanatoare. Cu toate acestea, pot spune clar si raspicat ca, oricat de tentanti ar fi unii oameni sa le vada asemanatoare, mentoratul si consultanta se diferentiaza foarte mult intre ele.

Ca sa spulber confuzia care planeaza asupra celor doi termeni, si implicit asupra serviciilor pe care ei le definesc, am sa aduc cateva lamuriri, care sper sa ii ajute si pe oameni sa stie ce servicii sa solicite si cand sa se adreseze cuiva pentru mentorat, cand pentru consultanta.

Incep prin a vorbi putin despre consultant. Ei bine, consultantul este acea persoana considerata experta intr-un anumit domeniu, care le ofera profesionistilor din domeniul respectiv sau proprietarilor de afaceri, sfaturi, sugestii, cu ajutorul carora se pot aduce imbunatatiri la nivelul unui business sau se pot rezolva anumite probleme care se ivesc in timp. Consultantul propune posibile solutii, dar nu se implica si in elaborarea solutiei, el ramananddeci doar la primul nivel.

Mentorul se concentreaza pe ajutorul pe care il poate oferi unei persoane anume si are mai degraba un rol de lider, de coordonator. Mentorul este un ghid si un consilier de incredere la care se poate apela atunci cand vrei, cum se spune, sa inveti meserie, sa stii ca ai pe cineva care te poate ghida atunci cand nu stii incotro sa o iei si cum sa rezolvi o situatie sau o problema.

Daca cele ce am explicat mai mult incurca decat descurca, am sa listez in cele ce urmeaza cinci diferente relevante intre mentor si consultant.

  1. SCOPUL - Consultanta este un serviciu care se presteaza intr-un termen mai scurt, pentru ca este mai simpla. Daca un client are o problema punctuala la locul de munca, el ii va cere consultantului sa o solutioneze. Acesta o va rezolva si isi va incheia misiunea. Intre consultant si clientul sau, relatia nu se intinde pe termen lung decat daca in viata profesionala a clientului se vor ivi si alte probleme punctuale in care este nevoie de interventia consultantului.
    Mentoratul, pe de alta parte, necesita timp si presupune crearea unei legaturi mai stranse, bazate pe incredere, intre cel care mentoreaza si cel care este mentorat. Spre deosebire de consultanta, serviciul de mentorat acopera diferite aspecte ale vietii unuiom care activeaza intr-un anumit domeniu, fie ca este vorba despre afacerea sau cariera acestuia.
  2. OBIECTIVE - Consultantii rezolva obiective specifice si tangibile. Ei isi ajuta clientii sa descopere ce pot face sau ce abilitati ar trebui sa-si dezvolte pentru ca, ulterior, sa isi poata atinge obiectivele si singuri. Prestatia consultantului se incheie imediat ce a realizat acest lucru.
    Mentorul se concentreaza mai putin asupra unui obiectiv anume si are in vedere ghidarea persoanei mentorate, pana cand aceasta ajunge la transformarea pe care si-a propus-o. Mentorul urmareste sa imbunatateasca atitudinea si abilitatile celui pe care il are sub ghidaj, pentru ca, in final, acesta sa ajunga la randul sau la un nivel avansat de cunoastere a profesiei si a secretelor acesteia.

Citeste articolul complet accesand link-ul de mai jos.

1

Date de contact

Ne gasesti si aici

Cum platesc

Offline sau Online folosind un card bancar. Serviciile de plata online sunt efectuate prin MobilPay.

Image
Solutionarea Online a Litigiilor
Solutionarea alternativa a litigiilor